O nama 2024-03-26T10:53:44+00:00

O nama

Počeci kazališnog života u Virovitici sežu u sam početak 20. stoljeća, točnije u 1900. godinu, kada su virovitički glumci 3. veljače u gostionici “Grčić”, uz koncert Tamburaškog društva “Sloga”, odigrali šalu Sluge muzikanti. A od 1945. godine, kada je tadašnja kazališna družina odigrala Nušićevu Kijavicu u režiji Aleksandra Bjelousova, virovitičko kazalište bilježi više od šest desetljeća neprekidnog profesionalnog rada.

Virovitička kazališna tradicija održala se i u teškim vremenima kada su se u drugim čak i znatno većim gradovima kazališta gasila, a ovdašnje je kazalište opstalo prije svega zahvaljujući bezrezervnoj potpori građana Virovitice. Kazališni umjetnici svojim su sugrađanima vraćali umjetničkom kvalitetom i brojnim predstavama: u više od sedam desetljeća postojanja odigrali su više od četiri stotine premijera i prikazali preko 10 000 predstava.

Danas se ustalila brojka od pet premijera i oko 150 predstava u sezoni. Polovica predstava odigra se u Virovitici gdje, statistički gledano, svaki građanin barem jednom godišnje pogleda predstavu, a ostatak izvedbi odigra se u svim ostalim dijelovima Hrvatske, a često i izvan nje. Kod odabira premijernih naslova jednaka pažnja posvećuje se djeci i odraslima.

Takva repertoarna politika u posljednjih petnaestak godina virovitičko je kazalište ucrtala na sve mape hrvatskoga kazališnog života i omogućila sudjelovanje na praktično svim domaćim kazališnim festivalima, kako  na onima gdje se igraju predstave za “odraslu” publiku, tako i na festivalima na kojima se prikazuje scensko stvaralaštvo za djecu. Osim u Hrvatskoj kazalište je u posljednjih desetak godina nastupilo i na brojnim inozemnim festivalima u Rusiji, Armeniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Umjetnički ansambl danas broji jedanaest glumaca i kontinuirano je pomlađivan mladim glumcima, koji rado dolaze u Viroviticu i stapaju se u skladnu cjelinu s domaćim ansamblom. Nastupi virovitičkoga kazališta posljednjih godina zapaženi su, dobro ocijenjeni od eminentnih hrvatskih kazališnih stručnjaka i kritičara te višestruko nagrađivani. Sve te nagrade, kao i pozivi na festivale i kritike, svjedoče da je preko sedam desetljeća duga tradicija profesionalnog kazališta ostavila dubok trag, ali i postavila dobar temelj za još veće uspjehe u sezonama koje su pred nama.

Misija kazališta

Vizija kazališta

Nagrade

 • Draško Zidar nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta 1995. godine za uloge odigrane u Čehovljevih Trinaest prozora u režiji Damira Mađarića.
 • Mijo Pavelko na Danima satire 1996. godine nagrađen je “Zlatnim smijehom” za uloge odigrane u Čehovljevih Trinaest prozora u režiji Damira Mađarića.
 • Na Festivalu glumca 1999. godine Draško Zidar dobio je nagradu Grada Iloka za ulogu Gnjidice u predstavi Antigona u New Yorku Janusza Glowackog u režiji Dražena Ferenčine.
 • Predstava Michaela Endea Ofelijino kazalište sjena u režiji Ivice Šimića nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta 2001.godine.
 • Na 2. Festivalu pučkog teatra 2002. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana proglašena je najboljom predstavom, a Mijo Pavelko i Draško    Zidar podijelili su nagradu za najbolju mušku ulogu, dok je nagradu za režiju dobio redatelj predstave Dražen Ferenčina.
 • Draško Zidar dobio je i najveće glumačko priznanje – Nagradu hrvatskog glumišta – za ulogu Lisca u predstavi za djecu E, moj Pinokio. Za ulogu Lisca Draško Zidar bio je nagrađen i na “Naj, naj, naj festivalu” u kazalištu Žar ptica u Zagrebu. Na istome Festivalu za režiju ove predstave nagradu je dobio redatelj Dražen Ferenčina.
 • Na Danima satire u Zagrebu i na 7. Festivalu pučkog teatra Omišalj – Čavle, Dražen Ferenčina nagrađen je za režiju Gogoljeve Ženidbe.
 • Jelena Perčin je na 7. Festivalu pučkog teatra nagrađena kao najbolja mlada glumica za ulogu Agafije u Žendibi.
 • Na Danima satire Jadranka Đokić nagrađena je nagradom Sabrija Biser za mlade glumice za ulogu Glumice u predstavi Gretica str. 89, koju je Kazalište Virovitica priredilo u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem u Puli
 • Na 7. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej predstava za djecu Trg ratnika proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a glumci Helena Minić i Goran Koši, kao glumački par u toj predstavi dobili su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.
 • Za ulogu Bossa u predstavi Bella, Boss i Bulli na 5. “Naj, naj naj festivalu” Draško Zidar dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu.
 • Na 12. Festivalu glumca za ulogu Edija u predstavi Gagarinov prečac Draško Zidar dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.
 • Igor Golub i Danijel Radečić u predstavi Ronalda Shimelpfeninga Arapska noć dobili su nagradu za najbolje muške uloge, dok je za istu predstavu Ivan Koprivčević dobio nagradu za najbolju scensku glazbu.
 • Na 3. Međunarodnom festivalu profesionalnih kazališta TIBA u Beogradu za predstavu Nicka Wooda Trg ratnika Kazalište Virovitica dobilo je posebnu zahvalu dječjeg žirija.
 • Na 6. “Naj, naj naj festivalu” Snježana Slavić dobila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Elizabete u predstavi Zlatka Krilića Šala mala koji je ujedno proglašen najboljim tekstom.
 • Na 30. Danima satire Helena Minić nagrađena je nagradom Sabrija Biser za mlade glumice za ulogu Glumice u predstavi Kvetch, koju je Kazalište Virovitica priredilo u suradnji s Dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba.
 • Na Festivalu ASSITEJ 2006. u Čakovcu za predstavu Kolbaba i Brzojavko redatelj Robert Waltl dobio je nagradu za najbolju režiju, a Ana Savić Gecan dobila je nagradu za najbolju kostimografiju. Predstava je nastala u suradnji Kazališta Virovitica, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka i Osječkog kulturnog ljeta. Na istom festivalu Blanka Bart i Goran Koši za predstavu Dug put kući dobili su nagrade za najbolju glumicu i glumca.
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2006. Goran Koši i Draško Zidar nominirani su za najbolje glumce u predstavama za djecu i mlade, predstave Dug put kući i Kolbaba i Brzojavko nominirane su za najbolje predstave za djecu i mlade, dok je predstava Kolbaba i Brzojavko nominirana i za najbolju scenografiju.
 • Goran Koši dobio je prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta 2006. za ulogu Dječaka psa-Andreasa u predstavi Dug put kući u kategoriji najboljeg glumca u predstavi za djecu i mlade.
 • Na 7. “Naj, naj naj festivalu” Ana Savić-Gecan dobila je nagradu za najbolju kostimografiju u predstavi  Kolbaba i Brzojavko.
 • Na Festivalu ASSITEJ 2007. u Čakovcu predstava  Ljubav je jača od mača proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a Jasen Boko i Mijo Pavelko nagrađeni su za najbolji tekst i najboljeg glumca Festivala
 • Na Festivalu ASSITEJ 2009. u Čakovcu Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za mušku ulogu – osvojili su Draško Zidar i Mladen Kovačić za uloge u predstavi ‘Srce boksača’ u režiji Dražena Ferenčine.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2009. za najbolje umjetničko  ostvarenje, u kategoriji drama, za glavnu  mušku ulogu nominiran je Igor Golub za ulogu Woyzecka u predstavi „Woyzeck“ Georga Büchnera u režiji Same M. Streleca i izvedbi Kazališta Virovitica.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2010. za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež nominirana je predstava Mali Princ Antoinea de Saint – Exupérija u režiji Dražena Ferenčine.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2010. u kategoriji najbolje scenografije nominiran je Ivo Knezović u dramskoj predstavi “Mali princ” Antoinea de Saint – Exupérija u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Kazališta Virovitica.
 • Na 18. Festivalu glumca predstava “39 stepenica” dobila je nagraduVanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, a Mladen Kovačić dobio je nagradu Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladom glumcu do 28 godina za uloge Voditelja, Novinara, Špijuna i Seljaka u istoj predstavi.
 • Na festivalu Glumište pod murvom u Skradinu predstava 39 stepenica osvojila je nagradu publike i nagradu žirija kao najbolja predstava, dok je Jelena Hadži-Manev osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.
 • Na 28. Susretima pozorišta Brčko 2011. Vlado Kerošević osvojio Nagradu žirija publike za ulogu Karađoza u predstavi Prokleta avlija u izvođenju Kazališta Virovitica, Narodnog pozorišta Užice i Teatra kabare Tuzla.
 • Na 58. Festivalu igranog filma u Puli, Draško Zidar nagrađen je prestižnom Zlatnom Arenom, za najblju glavnu ulogu u filmu Kotlovina, u režiji Tomislava Rađića.
 • Na 8. VIRKASU 2012 predstava Elling proglašena je “Najstađom predstavom”, nagrada je to koju dodjeljuje publika za najbolju predstavu na festivalu.
 • Na 5. Gumbekovim danima Goran Koši osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu kao Parkinson u predstavi “Kabaret kod veselih muškaraca” autora i redatelja Draška Zidara.
 • Na 12. Naj, naj, naj Festivalu predstava “Znaš li zviždati, Johanna?” proglašena je najboljom predstavom festivala, dok je glumac Mladen Kovačić proglašen za najboljeg glumca.
 • Na 14. Teatar festu “Doboj 2012” predstava “Prokleta avlija” proglašena je najboljom predstavom festivala, a Vlado Kerošević u ulozi Karađoza proglašen je najboljim glumcem festivala.
 • Na “5. Glumištu pod murvom” – Skradin 2012. predstava “Kabaret kod veselih muškaraca” osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu i Nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu Festivala.
 • Na Festivalu ASSITEJ 2012. u Čakovcu Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojio je Goran Koši za ulogu u predstavi Polja Mašte u režiji Mirana Kurspahića
 • Na Festivalu regionalnih kazališta Prolog 2012. predstava 39 stepenica osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu u cjelini.
 • Na 21. Danima Zorana Radmilovića 2012. u Zaječaru, Enes Vejzović osvojio je nagradu Zlatni brkza ulogu Franka u predstavi Kvetch
 • Na “6. Glumištu pod murvom” – Skradin 2013. Goran Koši osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavama “Znaš li zvizdati, Johanna?” i “Mindenfela”.
 • Na 22. Danima Zorana Radmilovića 2013. u Zaječaru, Antun Vrbenski osvojio je nagradu Zlatni brk za ulogu Velikog Tate Pollita u predstavi Mačka na vrućem limenom krovu.
 • Na 6. Festivalu 6. Festivalu Prolog predstava Mačka na vrućem limenom krovu proglašena je, od strane publike, drugom najboljom predstavom festivala.
 • Predstava T.M. Plauta Ćup na 23. danima Zorana Radmilovića 2014. u Zaječaru, proglašena je najboljom predstavom festivala po ocjeni publike.
 • Na 24. Danima Zorana Radmilovića 205. u Zaječaru, Vladimir Andrić osvojio je nagradu Zlani brk za ulogu glavnog nogometnog suca u predstavi „Nećeš, razbojniče!“
 • Na Festivalu komedije i satire “Murtalije 2016” koji se održao na otoku Murteru, Goran Koši proglašen je najboljim glumcem festivala, dok je predstava “Nećeš, razbojniče!” proglašena najboljom predstavom
 • Na 19. Festivalu ASSITEJ 2016. u Čakovcu predstava “2:14 h” proglašena je najboljom predstavom u cjelini, Robert Raponja osvojio je nagradu za najbolju režiju, Jasmina Pacek osvojila je nagradu za najbolju scenografiju, dok je ansambl predstave osvojio nagradu za kolektivno glumačko ostvarenje.
 • Na 10. Dioniz festivalu (Međunarodni festival kazališnih akademija) predstava Davida Paqueta 2:14 proglašena najboljom predstavom festivala
 • Na 26. SLUK-u 2017. predstava Maje Pelević “Nevidljiva” osvojila je nagradu za najbolju glazbu (Igor Karlić) te za najbolje oblikovanje svjetla (Nikola Zavišić)
 • Na 25. Kotorskom festivalu kazališta za djecu predstava Maje Pelević “Nevidljiva” osvojila je specijalnu nagradu Dragan Radulović koji dodjeljuje Dječji žiri
 • Na 14. Dječjem kazališnom festivalu “Pozorište zvezdarište” u Beogradu Natalija Burnos i Nikola Zavišić dobili su nagradu za najbolji vizualni identitet za predstavu “Nevidljiva” Maje Pelević
 • Na 14. VIRKAS-u predstavu Dubravka Habeka “Bijela kuga” publika je proglasila “Najslađom predstavom” s ocjenom 5,00 dok je predstava Huga von Hoffmansthala “Svatković” zauzela visoko 3. mjesto
 • Na 20. izdanju međunarodnog festivala lutkarskih kazališta “Zlatna iskra” u Kragujevcu, predstava “Kaštanka”, nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, osvojila dvije nagrade! Sara Lustig za animaciju Kaštanke i Natasha Burnos za najbolju scenografiju.
 • Na 9. Međunarodnom festivalu za djecu “ZajeČAR” predstava A.P. Čehova “Kaštanka” osvojila je nagradu za redateljsku poetiku i scenski izraz.
 • Na  LUT FEST-u 2018. u Sarajevu predstava “Kaštanka” osvojila je četiri nagrade.
  – Grand Prix nagradu za “Najbolju predstavu u cjelini”
  – Nagradu za “Najbolju animaciju” Sari Lustig za animaciju Kaštanke
  – Nagradu za “Originalnu muziku” Igoru Karliću za glazbu u predstavi Kaštanka
  – Nagradu za “Najbolju poetiku lutkarskog izraza” koju dodjeljuju novinari
 • Na Magic Curtain Festivalu u Trgovištu u Bugarskoj predstava “Kaštanka” osvojila je prvu nagradu “za umjetničko postignuće i doživljaj Čehovljeva svijeta”
 • Na 25. Festivalu glumca Goran Koši osvojio je “Nagradu Fabijan Šovagović” za ulogu Vanjeka u predstavi “Audijencija”
 • Na 23. Međunarodnom lutkarskom festivalu za odrasle i djecu “Three are too many, two- not enough” u Plovdivu(Bugarska), predstava A.P.Čehova “Kaštanka” osvojila je dvije nagrade:” Najbolja strana predstava po ocjeni dječjeg žirija” i Sara Lustig “najbolja glumica po ocjeni stručnog žirija”
 • Na Kazališnom festivalu za djecu i mlade „Jaje“ u Koprivnici, predstava A.P. Čehova „Kaštanka“ osvojila je nagradu za najbolju predstavu.
 • Na 51. PIF-u 2018. Sara Lustig osvojila je nagradu za kreaciju uloge “Kaštanke” u istoimenoj predstavi, dok je Natalija Burnos osvojila nagradu za cjeloviti likovni dojam predstave
 • Festivalu ASSITEj u Čakovcu Sara Lustig i Dominik Karakašić osvojili su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Kaštanka“.
 • Na 15. Dječjem kazališnom festivalu „POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE“ predstava „Kaštanka“ osvojila je treću nagradu djećjeg žirija za predstavu. Sara Lustig dobila je nagradu za „animacija lutaka“ za animaciju Kaštanke i Frane Papić za animaciju svjetla.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2018. u kategoriji najbolje lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade nominirana je predstava “Kaštanka” Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov , za najbolju žensku ulogu u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nominirana je Sara Lustig za ulogu “Kaštanke” u predstavi “Kaštanka”. Za najbolju glavnu mušku ulogu nominiran je Draško Zidar za ulogu “Sladeka” u predstavi “Audijencija” Vaclava Havela u režiji Dražena Ferenčine.
 • Na 3. Međunarodnom festivalu lutkarskih kazališta „PuppetUP“ u Kijevu, prema odluci stručnog žirija predstava „Kaštanka“ osvojila je nagradu za najbolju predstavu te Sara Lustig nagradu za najbolju glavnu ulogu. Prema odluci studentskog žirija (studenti lutkarstva) „Kaštanka“ je proglašena najboljom predstavom za djecu i mlade.
 • Na 18. Međunarodnom festivalu kazališta za djecu i mlade u Banja Luci Sara Lustig osvojila je nagradu za najbolju ulogu u predstavi „Kaštanka“ te Natalija Burnos za najbolju scenografiju.
 • Draško Zidar osvojio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu „Sladeka“ u predstavi AUDIJENCIJA Vaclava Havela na FKT „Risto Šiškov“ u Strumici.
 • Na FEP-u Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci prema odluci Stručnog žirija predstava KAŠTANKA nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar osvojila je nagradu za najbolju predstavu. Prema odluci Dječjeg žirija također je proglašena za najboljom predstavom festivala, te je osvojila glavnu nagradu publike za najbolju izvedbu.
 • Na XIV Gumbekovim danima predstava Draška Zidara “Mikeški korona kabare” nagrađena je Posebnim priznanjem za sveukupni dojam u predstavi.
 • Na 28. SLUK-u Nagradu za najbolje oblikovanje rasvjete osvojio je Domagoj Garaj za predstavu Dore Golub “Antički underground”.
 • Na 28. SLUK-u predstava “U kažnjeničkoj koloniji” Franza Kafke u režiji Vjere Vidov koja je nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku nagrađena je s dvije nagrade. Nagradom za najbolju glumu – animaciju koju je osvojio Silvijo Švast i Nagradom za najbolju kreaciju lutaka i maski koju je osvojio Krešimir Tomac.
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2021. godine nominirana je Blanka Bart za najbolje umjetničko ostvarenje – DRAMA, glavna ženska uloga za ulogu Majke u predstavi “Alabama” Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka.
 • Blanka Bart osvojila je prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta 2021. za najbolje umjetničko ostvarenje – DRAMA, glavna ženska uloga za ulogu Majke u predstavi “Alabama” Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka.
 • Na 18. VIRKASU 2022. predstava “Gospođina majka je preminula” proglašena je najboljom predstavom po izboru publike.
 • Na 1. Festivalu “Slavonski KaFe” najboljom glumicom proglašena je Blanka Bart za ulogu Majke u predstavi “Alabama” Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka.
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine nominiran je Igor Golub za ulogu Willyja Lomana u predstavi “Smrt trgovačkog putnika” Arthura Millera u režiji Vanje Jovanovića u kategoriji “Glavna muška uloga”
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2022. godine nominiran je Goran Koši za ulogu Howarda u predstavi “Smrt trgovačkog putnika” Arthura Millera u režiji Vanje Jovanovića u kategoriji “Sporedna muška uloga”
 • Na 19. VIRKASU 2023. predstava “Sviraj to ponovno, Sam” proglašena je najboljom predstavom po izboru publike.
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2023. godine nominirana je Selena Andrić za ulogu Hanine mame u predstavi “Sutra to možeš biti ti” autorskog projekta studenata 1. godine diplomskog studija Glume Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u režiji Anice Tomić i produkciji Kazališta Virovitica i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2023. godine nominirana je Mateja Tustanovski za ulogu Tamarine mame u predstavi “Sutra to možeš biti ti” autorskog projekta studenata 1. godine diplomskog studija Glume Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u režiji Anice Tomić i produkciji Kazališta Virovitica i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
 • Mateja Tustanovski osvojila je prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta 2023. za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame, za žensku ulogu za ulogu Tamarine mame u predstavi Sutra to možeš biti ti.
 • Na 2. Festivalu “Slavonski KaFe” predstava “Budala za večeru” proglašena je najboljom večernjom predstavom po izboru publike.
 • Na 2. Festivalu “Slavonski KaFe” posebno priznanje odlukom žirija dodijeljeno je Ivi Slavić za ulogu Marlene u predstavi “Budala za večeru”