08.07.2024;

Dodjelom Nagrada završen 3. Slavonski KaFe

Dodjelom nagrada završeno je 3. izdanje Festivala slavonskih kazališta.
Žiri, kojeg su činili predsjednica Tamara Đebić Šaljan te članovi Anđela Vidović, Igor Tretinjak, Marina Mađarević i Dubravko Martić, suočili su se s izazovnim zadatkom. Unatoč tome, uspješno su ga izvršili.
𝗣𝗼𝘀𝗲𝗯𝗻𝘂 𝗻𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝘂 𝘇𝗮 𝗶𝘇𝗻𝗶𝗺𝗻𝗼 𝗴𝗹𝘂𝗺𝗮𝗰̌𝗸𝗼 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗻𝗲𝗿𝘀𝘁𝘃𝗼 𝗶 𝘀𝘂𝗶𝗴𝗿𝘂 𝗻𝗮 𝘀𝗰𝗲𝗻𝗶 osvojili su 𝗠𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗠𝗮𝗿𝘂𝘀̌𝗶𝗰́ i 𝗩𝗲𝗱𝗿𝗮𝗻 𝗗𝗮𝗸𝗶𝗰́ za predstavu “𝙏𝙧𝙖𝙯̌𝙞𝙢 𝙧𝙖𝙯𝙡𝙤𝙜 𝙗𝙧𝙖𝙠𝙖” Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci
obrazloženje: U fokusu festivala u cjelini bili su glumci koji su svojom izuzetnom igrom i suigrom nosili predstave. Zbog toga smo i posebnu nagradu odlučili dati njima, usmjerivši se prema suigri i partnerstvu kao ključu igre. Predstava “Tražim razlog braka” ogoljena je do same kazališne biti – scenskog odnosa i dijaloga glumaca Mateje Marušić i Vedrana Dakića. Verbalnim, fizičkim i plesnim igrama i suigrama oni lakoćom grade pa ruše odnose supružnika, po potrebi se pretačući u ljubavnike, čime lakoćom brišu granice između likova koje tumače, no u isto vrijeme ne uspijevajući preći nevidljive, a čvrste granice koje je među supružnicima sazidao potrošeni brak. Marušić i Dakić zaveli su nas stalnim promjenama unutar sebe samih i u odnosu na partnera, lakoćom gradeći dinamiku igre i poigravajući se njome te pruživši gledateljima 70-ak minuta izuzetno zanimljive bračno-scenske igre.
𝗡𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝘂 𝘇𝗮 𝗻𝗮𝗷𝗯𝗼𝗹𝗷𝗲𝗴 𝗴𝗹𝘂𝗺𝗰𝗮/𝗴𝗹𝘂𝗺𝗶𝗰𝘂 𝗱𝗼 𝟯𝟬 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗮 osvojio je 𝗚𝗼𝗿𝗱𝗮𝗻 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗷𝗮𝗻𝗼𝘃𝗶𝗰́ za ulogu Matije u predstavi “𝙈𝙚𝙣𝙙𝙤𝙡𝙚𝙣𝙖 𝙞 𝙈𝙖𝙩𝙞𝙟𝙖” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
obrazloženje: Nagradu za najboljeg mladog glumca dodjeljujemo mladom, no silno iskusnom glumcu koji na sceni svojom fizičkom pojavom, izuzetnom neverbalnom igrom i vrsnom animacijom magnetski privlači oko gledatelja. U ovoj predstavi u velikoj je mjeri odbacio spomenute adute, oslonivši se na verbalni sloj, čime je proširio vlastite scenske adute na odličnu suigru i dijalog s partnericom Aretom Ćurković, ali i s mladim publikama. Par dana udaljen od 30-og rođendana, nalazeći se na ivici između glumačke mladosti i zrelosti, Marijanović, tako, zaokružuje svoje mlađahne glumačke dane kao cjelovit glumac koji ne poznaje scenske prepreke i granice.
𝗡𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝗮 𝘇𝗮 𝗻𝗮𝗷𝗯𝗼𝗹𝗷𝘂 𝗴𝗹𝘂𝗺𝗶𝗰𝘂 otišla je u ruke 𝗡𝗲𝗹𝗶 𝗞𝗼𝗰𝘀𝗶𝘀 za ulogu Mammy O’Dougal u predstavi “𝙆𝙧𝙞𝙫𝙞 𝘽𝙞𝙡𝙡𝙮 𝙞𝙯 𝙄𝙣𝙞𝙨𝙝𝙢𝙖𝙖𝙣𝙖”.
obrazloženje: Pojavila se na sceni u pola predstave, polako se dovukla do svoje pozicije, zavalila u kolica, sitna, malena, pogrbljena, s čarapama koje vise na tankim nožicama. I u potpunosti nas osvojila nevjerojatnom transformacijom u kojoj se nije prepustila stereotipizaciji ili pretjeranoj karikaturi, niti se zadovoljila prvoloptaškim osmijesima. Umjesto toga, minucioznim je dubinskim uronom u lik Mammy O’Dougal sporednu ulogu pretočila u neodoljivu minijaturu koja ponovo potvrđuje da nam svaka uloga daje onoliko koliko (se) mi dajemo njoj. Samim time, sa zadovoljstvom dajemo ovu nagradu neprepoznatljivoj i neodoljivoj bakici Neli Kocsis.
𝗡𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝗮 𝘇𝗮 𝗻𝗮𝗷𝗯𝗼𝗹𝗷𝗲𝗴 𝗴𝗹𝘂𝗺𝗰𝗮 pripala je 𝗗𝗿𝗮𝘀̌𝗸𝘂 𝗭𝗶𝗱𝗮𝗿𝘂 i 𝗦𝘃𝗲𝗻𝘂 𝗦̌𝗲𝘀𝘁𝗮𝗸𝘂 za uloge Eileen i Kate Osbourne u predstavi “𝙆𝙧𝙞𝙫𝙞 𝘽𝙞𝙡𝙡𝙮 𝙞𝙯 𝙄𝙣𝙞𝙨𝙝𝙢𝙖𝙖𝙣𝙖”.
obrazloženje: Motor koji nosi predstavu “Krivi Billy iz Inishmaana” jake su glumačke role, od Gorana Vučka koji dosljedno, čvrsto i jasno oblikuje naslovnog krivog Billyja do Nele Kocsis kao beskrajno duhovite bakice Mammy. Ipak, na pijedestalu te jake glumačke predstave dvije su bakice – Eileen i Kate Osbourne, koje su nevjerojatno uvjerljivo, dramaturški jasno, a scenski i glumački apsolutno neodoljivo oblikovali Draško Zidar i Sven Šestak, savršeno se nadopunjujući i gradeći lik(ove) u izuzetno uigranoj suigri. Zidar i Šestak oblikovali su bakice, odnosno Billyjeve tete bez ikakvog proklizavanja u karikaturu, tom čvrstoćom i ozbiljnošću stvorivši beskrajno duhovite likove. Na njihovim su se moćnim nejakim plećima lomile sve brige njihovog voljenog Billyja, dok su u isto vrijeme beskrajno duhovito žarile i palile bombonskim biznisom maloga mjesta. Te dvije strane bakica Zidar i Šestak odlično su upisali u lica kamena i stamena, na trenutke ironična i sarkastična, iza čije fasade bukti ultimativna majčinska ljubav dviju teta koje to nisu.
𝗡𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝗮 𝘇𝗮 𝗻𝗮𝗷𝗯𝗼𝗹𝗷𝘂 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝘂 𝘂 𝗰𝗷𝗲𝗹𝗶𝗻𝗶 dodijeljena je predstavi “𝙆𝙧𝙞𝙫𝙞 𝘽𝙞𝙡𝙡𝙮 𝙞𝙯 𝙄𝙣𝙞𝙨𝙝𝙢𝙖𝙖𝙣𝙖” Kazališta Virovitica i GDK Gavella.
obrazloženje: Predstava Krivi Billy iz Inishmaana topla je, emocijama nabijena, ali ne i prebijena, predstava o ljubavi i usamljenosti te životu u malom mjestu s pogledom prema daljinama. Kao i sva slična mjesta, i Inishmaan čine ljudi, odnosno galerija izuzetno zanimljivih likova – od naslovnog „krivog“ Billyja preko zavodnica i lokalnih galebova, muljatora i malomještanskih moćnika do redikula. Ta širina karaktera omogućila je glumcima da se razigraju, što su oni u velikoj mjeri prihvatili, oblikujući cijelu nisku odličnih i pamtljivih uloga koje je redatelj Dražen Ferenčina fino vodio kroz igru i suigru, pažljivo oblikujući ritam na mikro i makro planu. Autentičnom ambijentu pridonijela je scena Marite Ćopo i Dražena Ferenčine koja je efektno razbila plošnost nekolicinom planova te je minimalizam mizanscenskih pokreta pretvorila u dinamičnu igru. Zaokruženo, predstava Krivi Billy iz Inishmaana izuzetno je kazališno putovanje u naizgled daleke svjetove koji nam putem postaju neopisivo bliski i koji se lakoćom podvlače pod kožu i uranjaju u misli.
Za kraj, u čast nagrađenih odigrana je predstava “𝗦𝘁𝗶𝗹𝘀𝗸𝗲 𝘃𝗷𝗲𝘇̌𝗯𝗲” Kulturnog centra Osijek i Teatra Igre.
Čestitamo svim dobitnicima!