O nama 2018-12-13T07:43:26+00:00

O nama

Počeci kazališnog života u Virovitici sežu u sam početak 20. stoljeća, točnije u 1900. godinu, kada su virovitički glumci 3. veljače u gostionici “Grčić”, uz koncert Tamburaškog društva “Sloga”, odigrali šalu Sluge muzikanti. A od 1945. godine, kada je tadašnja kazališna družina odigrala Nušićevu Kijavicu u režiji Aleksandra Bjelousova, virovitičko kazalište bilježi više od šest desetljeća neprekidnog profesionalnog rada.

Virovitička kazališna tradicija održala se i u teškim vremenima kada su se u drugim čak i znatno većim gradovima kazališta gasila, a ovdašnje je kazalište opstalo prije svega zahvaljujući bezrezervnoj potpori građana Virovitice. Kazališni umjetnici svojim su sugrađanima vraćali umjetničkom kvalitetom i brojnim predstavama: u više od sedam desetljeća postojanja odigrali su više od četiri stotine premijera i prikazali blizu 10 000 predstava.

Danas se ustalila brojka od pet premijera i oko 150 predstava u sezoni. Polovica predstava odigra se u Virovitici gdje, statistički gledano, svaki građanin barem jednom godišnje pogleda predstavu, a ostatak izvedbi odigra se u svim ostalim dijelovima Hrvatske, a često i izvan nje. Kod odabira premijernih naslova jednaka pažnja posvećuje se djeci i odraslima.

Takva repertoarna politika u posljednjih petnaestak godina virovitičko je kazalište ucrtala na sve mape hrvatskoga kazališnog života i omogućila sudjelovanje na praktično svim domaćim kazališnim festivalima, kako  na onima gdje se igraju predstave za “odraslu” publiku, tako i na festivalima na kojima se prikazuje scensko stvaralaštvo za djecu. Osim u Hrvatskoj kazalište je u posljednjih desetak godina nastupilo i na brojnim inozemnim festivalima u Rusiji, Armeniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Umjetnički ansambl danas broji jedanaest glumaca te jednoga redatelja i kontinuirano je pomlađivan mladim glumcima, koji rado dolaze u Viroviticu i stapaju se u skladnu cjelinu s domaćim ansamblom. Nastupi virovitičkoga kazališta posljednjih godina zapaženi su, dobro ocijenjeni od eminentnih hrvatskih kazališnih stručnjaka i kritičara te višestruko nagrađivani. Sve te nagrade, kao i pozivi na festivale i kritike, svjedoče da je preko sedam desetljeća duga tradicija profesionalnog kazališta ostavila dubok trag, ali i postavila dobar temelj za još veće uspjehe u sezonama koje su pred nama.

Misija kazališta

Vizija kazališta

Nagrade

 • Draško Zidar nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta 1995. godine za uloge odigrane u Čehovljevih Trinaest prozora u režiji Damira Mađarića.
 • Mijo Pavelko na Danima satire 1996. godine nagrađen je “Zlatnim smijehom” za uloge odigrane u Čehovljevih Trinaest prozora u režiji Damira Mađarića.
 • Na Festivalu glumca 1999. godine Draško Zidar dobio je nagradu Grada Iloka za ulogu Gnjidice u predstavi Antigona u New Yorku Janusza Glowackog u režiji Dražena Ferenčine.
 • Predstava Michaela Endea Ofelijino kazalište sjena u režiji Ivice Šimića nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta 2001.godine.
 • Na 2. Festivalu pučkog teatra 2002. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana proglašena je najboljom predstavom, a Mijo Pavelko i Draško    Zidar podijelili su nagradu za najbolju mušku ulogu, dok je nagradu za režiju dobio redatelj predstave Dražen Ferenčina.
 • Draško Zidar dobio je i najveće glumačko priznanje – Nagradu hrvatskog glumišta – za ulogu Lisca u predstavi za djecu E, moj Pinokio. Za ulogu Lisca Draško Zidar bio je nagrađen i na “Naj, naj, naj festivalu” u kazalištu Žar ptica u Zagrebu. Na istome Festivalu za režiju ove predstave nagradu je dobio redatelj Dražen Ferenčina.
 • Na Danima satire u Zagrebu i na 7. Festivalu pučkog teatra Omišalj – Čavle, Dražen Ferenčina nagrađen je za režiju Gogoljeve Ženidbe.
 • Jelena Perčin je na 7. Festivalu pučkog teatra nagrađena kao najbolja mlada glumica za ulogu Agafije u Žendibi.
 • Na Danima satire Jadranka Đokić nagrađena je nagradom Sabrija Biser za mlade glumice za ulogu Glumice u predstavi Gretica str. 89, koju je Kazalište Virovitica priredilo u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem u Puli
 • Na 7. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej predstava za djecu Trg ratnika proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a glumci Helena Minić i Goran Koši, kao glumački par u toj predstavi dobili su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.
 • Za ulogu Bossa u predstavi Bella, Boss i Bulli na 5. “Naj, naj naj festivalu” Draško Zidar dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu.
 • Na 12. Festivalu glumca za ulogu Edija u predstavi Gagarinov prečac Draško Zidar dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.
 • Igor Golub i Danijel Radečić u predstavi Ronalda Shimelpfeninga Arapska noć dobili su nagradu za najbolje muške uloge, dok je za istu predstavu Ivan Koprivčević dobio nagradu za najbolju scensku glazbu.
 • Na 3. Međunarodnom festivalu profesionalnih kazališta TIBA u Beogradu za predstavu Nicka Wooda Trg ratnika Kazalište Virovitica dobilo je posebnu zahvalu dječjeg žirija.
 • Na 6. “Naj, naj naj festivalu” Snježana Slavić dobila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Elizabete u predstavi Zlatka Krilića Šala mala koji je ujedno proglašen najboljim tekstom.
 • Na 30. Danima satire Helena Minić nagrađena je nagradom Sabrija Biser za mlade glumice za ulogu Glumice u predstavi Kvetch, koju je Kazalište Virovitica priredilo u suradnji s Dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba.
 • Na Festivalu ASSITEJ 2006. u Čakovcu za predstavu Kolbaba i Brzojavko redatelj Robert Waltl dobio je nagradu za najbolju režiju, a Ana Savić Gecan dobila je nagradu za najbolju kostimografiju. Predstava je nastala u suradnji Kazališta Virovitica, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka i Osječkog kulturnog ljeta. Na istom festivalu Blanka Bart i Goran Koši za predstavu Dug put kući dobili su nagrade za najbolju glumicu i glumca.
 • Za Nagradu hrvatskog glumišta 2006. Goran Koši i Draško Zidar nominirani su za najbolje glumce u predstavama za djecu i mlade, predstave Dug put kući i Kolbaba i Brzojavko nominirane su za najbolje predstave za djecu i mlade, dok je predstava Kolbaba i Brzojavko nominirana i za najbolju scenografiju.
 • Goran Koši dobio je prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta 2006. za ulogu Dječaka psa-Andreasa u predstavi Dug put kući u kategoriji najboljeg glumca u predstavi za djecu i mlade.
 • Na 7. “Naj, naj naj festivalu” Ana Savić-Gecan dobila je nagradu za najbolju kostimografiju u predstavi  Kolbaba i Brzojavko.
 • Na Festivalu ASSITEJ 2007. u Čakovcu predstava  Ljubav je jača od mača proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a Jasen Boko i Mijo Pavelko nagrađeni su za najbolji tekst i najboljeg glumca Festivala
 • Na Festivalu ASSITEJ 2009. u Čakovcu Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje – dvije ravnopravne nagrade za mušku ulogu – osvojili su Draško Zidar i Mladen Kovačić za uloge u predstavi ‘Srce boksača’ u režiji Dražena Ferenčine.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2009. za najbolje umjetničko  ostvarenje, u kategoriji drama, za glavnu  mušku ulogu nominiran je Igor Golub za ulogu Woyzecka u predstavi „Woyzeck“ Georga Büchnera u režiji Same M. Streleca i izvedbi Kazališta Virovitica.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2010. za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež nominirana je predstava Mali Princ Antoinea de Saint – Exupérija u režiji Dražena Ferenčine.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2010. u kategoriji najbolje scenografije nominiran je Ivo Knezović u dramskoj predstavi “Mali princ” Antoinea de Saint – Exupérija u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Kazališta Virovitica.
 • Na 18. Festivalu glumca predstava “39 stepenica” dobila je nagraduVanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, a Mladen Kovačić dobio je nagradu Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladom glumcu do 28 godina za uloge Voditelja, Novinara, Špijuna i Seljaka u istoj predstavi.
 • Na festivalu Glumište pod murvom u Skradinu predstava 39 stepenica osvojila je nagradu publike i nagradu žirija kao najbolja predstava, dok je Jelena Hadži-Manev osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.
 • Na 28. Susretima pozorišta Brčko 2011. Vlado Kerošević osvojio Nagradu žirija publike za ulogu Karađoza u predstavi Prokleta avlija u izvođenju Kazališta Virovitica, Narodnog pozorišta Užice i Teatra kabare Tuzla.
 • Na 58. Festivalu igranog filma u Puli, Draško Zidar nagrađen je prestižnom Zlatnom Arenom, za najblju glavnu ulogu u filmu Kotlovina, u režiji Tomislava Rađića.
 • Na 8. VIRKASU 2012 predstava Elling proglašena je “Najstađom predstavom”, nagrada je to koju dodjeljuje publika za najbolju predstavu na festivalu.
 • Na 5. Gumbekovim danima Goran Koši osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu kao Parkinson u predstavi “Kabaret kod veselih muškaraca” autora i redatelja Draška Zidara.
 • Na 12. Naj, naj, naj Festivalu predstava “Znaš li zviždati, Johanna?” proglašena je najboljom predstavom festivala, dok je glumac Mladen Kovačić proglašen za najboljeg glumca.
 • Na 14. Teatar festu “Doboj 2012” predstava “Prokleta avlija” proglašena je najboljom predstavom festivala, a Vlado Kerošević u ulozi Karađoza proglašen je najboljim glumcem festivala.
 • Na “5. Glumištu pod murvom” – Skradin 2012. predstava “Kabaret kod veselih muškaraca” osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu i Nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu Festivala.
 • Na Festivalu ASSITEJ 2012. u Čakovcu Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojio je Goran Koši za ulogu u predstavi Polja Mašte u režiji Mirana Kurspahića
 • Na Festivalu regionalnih kazališta Prolog 2012. predstava 39 stepenica osvojila je Nagradu publike za najbolju predstavu u cjelini.
 • Na 21. Danima Zorana Radmilovića 2012. u Zaječaru, Enes Vejzović osvojio je nagradu Zlatni brkza ulogu Franka u predstavi Kvetch
 • Na “6. Glumištu pod murvom” – Skradin 2013. Goran Koši osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavama “Znaš li zvizdati, Johanna?” i “Mindenfela”.
 • Na 22. Danima Zorana Radmilovića 2013. u Zaječaru, Antun Vrbenski osvojio je nagradu Zlatni brk za ulogu Velikog Tate Pollita u predstavi Mačka na vrućem limenom krovu.
 • Na 6. Festivalu 6. Festivalu Prolog predstava Mačka na vrućem limenom krovu proglašena je, od strane publike, drugom najboljom predstavom festivala.
 • Predstava T.M. Plauta Ćup na 23. danima Zorana Radmilovića 2014. u Zaječaru, proglašena je najboljom predstavom festivala po ocjeni publike.
 • Na 24. Danima Zorana Radmilovića 205. u Zaječaru, Vladimir Andrić osvojio je nagradu Zlani brk za ulogu glavnog nogometnog suca u predstavi „Nećeš, razbojniče!“
 • Na Festivalu komedije i satire “Murtalije 2016” koji se održao na otoku Murteru, Goran Koši proglašen je najboljim glumcem festivala, dok je predstava “Nećeš, razbojniče!” proglašena najboljom predstavom
 • Na 19. Festivalu ASSITEJ 2016. u Čakovcu predstava “2:14 h” proglašena je najboljom predstavom u cjelini, Robert Raponja osvojio je nagradu za najbolju režiju, Jasmina Pacek osvojila je nagradu za najbolju scenografiju, dok je ansambl predstave osvojio nagradu za kolektivno glumačko ostvarenje.
 • Na 10. Dioniz festivalu (Međunarodni festival kazališnih akademija) predstava Davida Paqueta 2:14 proglašena najboljom predstavom festivala
 • Na 26. SLUK-u 2017. predstava Maje Pelević “Nevidljiva” osvojila je nagradu za najbolju glazbu (Igor Karlić) te za najbolje oblikovanje svjetla (Nikola Zavišić)
 • Na 25. Kotorskom festivalu kazališta za djecu predstava Maje Pelević “Nevidljiva” osvojila je specijalnu nagradu Dragan Radulović koji dodjeljuje Dječji žiri
 • Na 14. Dječjem kazališnom festivalu “Pozorište zvezdarište” u Beogradu Natalija Burnos i Nikola Zavišić dobili su nagradu za najbolji vizualni identitet za predstavu “Nevidljiva” Maje Pelević
 • Na 14. VIRKAS-u predstavu Dubravka Habeka “Bijela kuga” publika je proglasila “Najslađom predstavom” s ocjenom 5,00 dok je predstava Huga von Hoffmansthala “Svatković” zauzela visoko 3. mjesto
 • Na 20. izdanju međunarodnog festivala lutkarskih kazališta “Zlatna iskra” u Kragujevcu, predstava “Kaštanka”, nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, osvojila dvije nagrade! Sara Lustig za animaciju Kaštanke i Natasha Burnos za najbolju scenografiju.
 • Na 9. Međunarodnom festivalu za djecu “ZajeČAR” predstava A.P. Čehova “Kaštanka” osvojila je nagradu za redateljsku poetiku i scenski izraz.
 • Na  LUT FEST-u 2018. u Sarajevu predstava “Kaštanka” osvojila je četiri nagrade.
  – Grand Prix nagradu za “Najbolju predstavu u cjelini”
  – Nagradu za “Najbolju animaciju” Sari Lustig za animaciju Kaštanke
  – Nagradu za “Originalnu muziku” Igoru Karliću za glazbu u predstavi Kaštanka
  – Nagradu za “Najbolju poetiku lutkarskog izraza” koju dodjeljuju novinari
 • Na Magic Curtain Festivalu u Trgovištu u Bugarskoj predstava “Kaštanka” osvojila je prvu nagradu “za umjetničko postignuće i doživljaj Čehovljeva svijeta”
 • Na 25. Festivalu glumca Goran Koši osvojio je “Nagradu Fabijan Šovagović” za ulogu Vanjeka u predstavi “Audijencija”
 • Na 23. Međunarodnom lutkarskom festivalu za odrasle i djecu “Three are too many, two- not enough” u Plovdivu(Bugarska), predstava A.P.Čehova “Kaštanka” osvojila je dvije nagrade:” Najbolja strana predstava po ocjeni dječjeg žirija” i Sara Lustig “najbolja glumica po ocjeni stručnog žirija”
 • Na Kazališnom festivalu za djecu i mlade „Jaje“ u Koprivnici, predstava A.P. Čehova „Kaštanka“ osvojila je nagradu za najbolju predstavu.
 • Na 51. PIF-u 2018. Sara Lustig osvojila je nagradu za kreaciju uloge “Kaštanke” u istoimenoj predstavi, dok je Natalija Burnos osvojila nagradu za cjeloviti likovni dojam predstave
 • Festivalu ASSITEj u Čakovcu Sara Lustig i Dominik Karakašić osvojili su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Kaštanka“.
 • Na 15. Dječjem kazališnom festivalu „POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE“ predstava „Kaštanka“ osvojila je treću nagradu djećjeg žirija za predstavu. Sara Lustig dobila je nagradu za „animacija lutaka“ za animaciju Kaštanke i Frane Papić za animaciju svjetla.
 • Za Nagradu Hrvatskog glumišta 2018. u kategoriji najbolje lutkarske predstave ili predstave za djecu i mlade nominirana je predstava “Kaštanka” Antona Pavloviča Čehova u režiji Vjere Vidov , za najbolju žensku ulogu u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade nominirana je Sara Lustig za ulogu “Kaštanke” u predstavi “Kaštanka”. Za najbolju glavnu mušku ulogu nominiran je Draško Zidar za ulogu “Sladeka” u predstavi “Audijencija” Vaclava Havela u režiji Dražena Ferenčine.