12 gnjevnih ljudi

Reginald RoseU petak, 25. svibnja u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru bit će izvedena četvrta premijera ove sezone, predstava “Dvanestorica gnjevnih ljudi”, koju po tekstu Reginalda Rosea režira gost iz SAD-a, redatelj Neil Fleckman. Kragujevačko kazalište je glavni producent predstave, a kazališta iz Zenice i Virovitice su koproducenti. Pokrovitelj ovog regionalnog projekta u kojem sudjeluju glumci iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su američka veleposlanstva iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Predstava, čiji su pokrovitelji veleposlanstva SAD-a iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, regionalni je projekt u kojem sudjeluju glumci iz tri kazališta i tri države, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra, Kazališta iz Virovitice i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Inicijativa za ovaj projekt potekla je od redatelja Nebojše Bradića, umjetničkog direktora kragujevačkog kazališta, a njegova predstava “Prokleta avlija” (koja je imala premijeru u rujnu prošle godine) koja je rađena također u saradnji tri kazališta iz Virovitice, Užica i Tuzle bila je produkcijski model i za ovaj projekt.

Drama “Dvanaestorica gnjevnih ljudi” Reginalda Rosea, u režiji Neila Fleckmana, je studija ličnosti u procesu sudskog sustava. Priča o tome da jedan čovjek (ili mala grupa ljudi) mogu napraviti promjenu, vrijedna je spomena, pogotovo danas. Lako je biti razočaran paljbom činjenica, ponuđenih dokumenata, podrazumijevajućih laži – svejedno događa li se to na sudu ili na izborima. Ali, pronalaženje snage da se sve ovo odgurne u stranu i u okviru ljudskih mogućnosti učini sve ono što se može za boljitak pojedinca i zajednice, osnovna je ideja “Dvanaestorice gnjevnih ljudi”.

Uloge porotnika tumače glumci: Vladan Živković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Dragan Stokić, Mirko Babić, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Milić Jovanović (svi iz kragujevačkog Knaževsko-srpskog teatra), Igor Golub, Antun Vrbenski (Kazalište Virovitica), Miroljub Mijatović i Adis Mehanović iz Bosanskog narodnog pozorišta, kao i Đorđe Đoković (kao gost) koji igra lik optuženog.
Suradnici američkog redatelja Neila Fleckmana na ovom regionalnom projektu su kostimografkinja Jelena Janjatović i asistenti režije Čedomir Štajn i Nikola Milojević.

Poslije kragujevačke premijere 25. svibnja predstava “Dvanaestorica gnjevnih ljudi” bit će izvedena i u Beogradu u subotu 26. svibnja (Beogradsko dramsko pozorište), u Zenici u ponedeljak 28. svibnja i u četvrtak 31. svibnja u Virovitici.

 

Vladan Živković
Ivan Vidosavljević
Miroljub Mijatović
Adis Mehanović
Zdravko Maletić
Dragan Stokić
Mirko Babić
Nikola Milojević
Čedomir Štajn
Milić Jovanović
Đorđe Đoković
Redatelj: Neil Fleckman
Prevoditelj: Đorđe Krivokapić
Kostimografkinja: Jelena Janjatović
Asistenti redatelja: Čedomir Štajn, Nikola Milojević
Nema dodanih slika u galeriji